Poľsko-slovenský projekt podporí kultúrne aktivity partnerských miest

26.04.2010 Snina

Snina 26. apríla (TASR) - Samosprávu Sniny a poľské mesto Lesko spojila v roku 2009 príprava spoločného projektu v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007 - 2013.
Jeho hlavným cieľom je v priebehu nasledujúcich mesiacov zorganizovať na území oboch partnerov niekoľko kultúrnych podujatí s medzinárodnou účasťou. Na plánovaných festivaloch sa predstaví viacero profesionálnych a amatérskych hudobných zoskupení, deti základných škôl sa zapoja do výtvarnej súťaže a prostredníctvom umeleckých remesiel a gastronómie odprezentujú zúčastnené krajiny svoje zvyky a ľudové tradície.
\"Projekt nesie názov Vytvorenie základov spolupráce v oblasti kultúry medzi lokálnymi spoločenstvami v Karpatskom regióne, \" informovala hovorkyňa Mestského úradu v Snine Anna Brečková. Ako poznamenala, mesto Lesko sa v priebehu roka chystá zorganizovať folklórny a country festival, ktorého sa zúčastnia aj slovenské hudobné zoskupenia. Snina pozve poľských umelcov počas letných mesiacov takisto na festival ľudovej hudby, ako aj na tradičné podujatie Rock pod Sninským kameňom. Vzájomným prepojením týchto kultúrnych akcií sa podľa Brečkovej slov podporia hudobníci z oboch partnerských regiónov.
Organizácia festivalov ako hlavná súčasť projektového zámeru sa zároveň doplní aj o ďalšie sprievodné podujatia. Počas septembrových Dní mesta Snina sa uskutoční výtvarná súťaž pre deti základných škôl a s ňou spojená výstava najlepších prác. Poľskí hostia sa prostredníctvom prehliadky tradičných remesiel a ochutnávky národných jedál bližšie zoznámia s východoslovenskými zvyklosťami a tradíciami. Podobné aktivity pripravuje pre Slovákov na území Poľska aj samospráva mesta Lesko.
Oprávnené náklady projektu financovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja predstavujú za slovenskú stranu asi 57.000 eur. Samospráva Sniny sa na nich bude podieľať piatimi percentami.
 

Vyberte región